M.5.
Omgaan met onderdrukkerspatronen, waaronder seksueel wangedrag, en omgaan met fouten, meningsverschillen en kritiek[1]
Deze richtlijn bestaat uit twee delen. Het eerste deel [Deel A] beschrijft hoe we omgaan met onderdrukkerspatronen, fouten, meningsverschillen en kritiek in HC. Het tweede deel [Deel B] gaat over onze inzet om de HC-gemeenschap te vrijwaren van seksueel wangedrag en vermeldt de acties die we ondernemen als dit gedrag zich voordoet. De uitgangspunten in deel A zijn van toepassing op deel B.
Deel A. Omgaan met onderdrukkingspatronen en het aanpakken van fouten, meningsverschillen en kritiek
Onze inzet
De HC-gemeenschap werkt aan het beëindigen van alle vormen van slechte behandeling van mensen, inclusief alle vormen van onderdrukking [2]. Wij geven om ieder mens en zetten ons in om te leren over ieders ervaringen met onderdrukking. Ook willen we steeds effectiever worden in het beëindigen van onderdrukking.
Wij zijn allemaal opgegroeid in een onderdrukkende samenleving en daarom brengen wij niet-ontladen pijn en onderdrukkende gedragspatronen in de HC-gemeenschap. De HC-gemeenschap heeft inzichten en instrumenten ontwikkeld om deze problemen en gedragingen aan te pakken. Veel van ons werk is erop gericht mensen te helpen herstellen van mishandeling en te voorkomen dat niet-ontladen pijn wordt afgereageerd. Ook helpen wij elkaar het vermogen terug te winnen om onderdrukkend gedrag en mishandeling op te merken en in te grijpen als dat zich voordoet, ook als wij zelf op een onderdrukkende manier handelen.
Wij doen dit zonder de goedheid van alle mensen uit het oog te verliezen. Wij begrijpen dat niemand een ander slecht behandelt zonder eerst zelf slecht behandeld te zijn, en dat niemand vrij is van een of andere vorm van onderdrukkend gedrag [3].
Hoe kun je verantwoordelijkheid nemen
Wij willen dat geen enkele counseler in onze gemeenschap slecht wordt behandeld. Wij zijn allen van nature liefdevolle mensen en we willen dat alles goed gaat voor onszelf en alle andere mensen en dat we dingen rechtzetten als ze niet goed gaan. Als organisatie van gelijken willen wij, als wij fouten maken, elkaar slecht behandelen of onderdrukken, verantwoordelijkheid nemen voor onze daden. Wij verplichten ons daartoe en rekenen er ook op dat wij dat allemaal doen. Dit is onze collectieve verantwoordelijkheid, en het omvat het volgende:
- Stoppen met ons eigen of andermans onderdrukkende en kwetsende gedrag.
- Inzicht krijgen in wat er is gebeurd.
- Erkennen van de impact van ons handelen op anderen.
- Niet achteraf ons gedrag ontkennen, verdedigen of rechtvaardigen.
- Ontladen over de onderliggende pijnpatronen en het gebrek aan juiste informatie dat tot ons handelen heeft geleid verhelpen, zodat de kans kleiner wordt dat we opnieuw op dezelfde manier handelen.
- Inspanningen doen om eventuele negatieve gevolgen van ons handelen op te lossen, wat kan inhouden dat wij luisteren naar de ervaringen van betrokkenen en aan hen onze verontschuldigingen aanbieden.
Wij zetten ons in om niemand alleen te laten met deze strijd. Om dit te kunnen doen is veel ontlading nodig binnen de context van een liefdevolle gemeenschap. Alle patronen, ook die welke leiden tot het kwetsen van anderen, kunnen ontladen worden en er hoeft niet naar gehandeld worden.
Wij willen relaties opbouwen zonder onze pijn op elkaar af te reageren. Wij begrijpen dat veel van onze conflicten, meningsverschillen en gevoelens van pijn en mishandeling gebaseerd zijn op de restimulatie van pijn uit het verleden in plaats van op actuele kwesties. We kunnen ook in de war raken door de onrealistische verwachting dat een counselrelatie of de HC-gemeenschap vrij zouden zijn van enige vorm van onderdrukkend gedrag.
Problemen en zorgen aanpakken
De hieronder beschreven stappen [4] kunnen ons helpen patronen te onderbreken (zowel onderdrukkerspatronen als patronen van geïnternaliseerde onderdrukking), fouten te corrigeren [5], onenigheid, kritiek en boosheid aan te pakken, roddel en aanvallen [6] te ontmoedigen en een probleem dat wij hebben met een andere counseler, inclusief een HC-leider [7], onmiddellijk aan te pakken:
- Counselen, ontladen en nadenken over de gemelde kwestie:
- met het doel de situatie zo duidelijk mogelijk te overzien
- met het doel de kwestie op te lossen op een manier die de wederopbloei van alle betrokkenen ondersteunt
- op een manier die de verontwaardiging niet vergroot door anderen te restimuleren (bijvoorbeeld door geen namen te gebruiken, door te werken aan de gerelateerde vroege pijn en door te counselen met iemand die zowel een goede relatie heeft met de andere counseler als iemand die de vertrouwelijkheid kan handhaven).
- Een HC-leraar of referentiepersoon om hulp vragen.
- Mogelijke manieren bedenken om de situatie op te lossen en die acties ondernemen die het meest waarschijnlijk tot een succesvol resultaat zullen leiden.
- Rechtstreeks met elk van de betrokken counselers communiceren en hen de gelegenheid geven om met een andere counseler over de situatie te ontladen. Vervolgens met beiden samenkomen, naar elkaar luisteren en de situatie zo mogelijk oplossen. Als er sprake is van onderdrukking, moet de persoon in de onderdrukkende rol langdurig luisteren zonder te spreken. Het inschakelen van een derde counseler is vaak nuttig.
- Als rechtstreekse communicatie en ontlading de situatie niet oplost, of als rechtstreekse communicatie met de andere counseler om wat voor reden dan ook niet werkbaar is, vraag dan de hulp van een ervaren counseler, een HC-leraar, of een geschikte referentiepersoon.
- Als de situatie nog steeds niet is opgelost, ga dan naar het volgende niveau van referentiepersonen: een regionale referentiepersoon (RRP), een internationale bevrijdingsreferentiepersoon (ILRP), een internationale ‘commonality’referentiepersoon (ICRP), of de internationale referentiepersoon (IRP).
De meeste problemen, kritiek en meningsverschillen kunnen worden opgelost door ontlading en communicatie zonder al deze stappen door te lopen.
In onze ervaring is het counselen en ontladen over deze moeilijkheden in sessies het meest effectief. Proberen deze problemen op te lossen zonder de aandacht van een counseler met voldoende aandacht is in onze ervaring niet effectief. Het is ook het meest zinvol als we ontladen over de vroege pijn die aan onze gevoelens ten grondslag ligt en als we daarbij weerstand bieden aan elke neiging om counselsessies te gebruiken om te handelen naar onze gevoelens van onvrede.
Wij zijn gaan inzien dat het simpelweg bekritiseren van een individu, inclusief een leider, iets anders is dan het oneens zijn met de ideeën of het beleid van die persoon, en dat het voor geen van beiden nut heeft. In plaats daarvan kunnen we ontladen over restimulaties die ons onbewust en ten onrechte drijven tot het afreageren van onze pijnpatronen op andere counselers, inclusief HC-leiders, en op de HC- gemeenschap. Zo kunnen we een constructieve bijdrage leveren.
Problemen met leiders en de gemeenschap
Als counselers van mening zijn dat een leider ze slecht behandelt en dat gedrag verdedigt, moeten ze hun bezorgdheid zo snel mogelijk kenbaar maken aan de RRP of aan een andere lokale HC-leider. Wij willen dat niemand in HC verkeerd behandeld wordt, door wie dan ook.
Als de klacht gaat over de RRP of een andere lokale leider en je hulp nodig hebt buiten de geografische regio, neem dan contact op met een andere RRP of de IRP.
Wij erkennen dat counselers hun pijnpatronen soms kunnen projecteren op leiders [8].
Alvorens een kwestie met een HC-leider aan te pakken, is het nuttig om eerst te ontladen (met iemand anders dan de leider) over eventuele pijnpatronen die we hebben over leiders in het algemeen. Dit kan ons helpen de kwestie te verhelderen, waardoor het voor ons gemakkelijker wordt de kwestie op te lossen, en goed over onszelf en de leider na te denken.
Als leiders moeten wij ontladen over eventuele vroege pijn die ons defensief of aangevallen kunnen doen voelen. Zo kunnen we luisteren en handelen naar de informatie en een mogelijke correctie die ons wordt aangeboden [9].
Deel B. Aanpak van seksueel wangedrag in de HC-gemeenschap [10] [11]
Overzicht
Het aanpakken van seksueel wangedrag maakt deel uit van onze inzet om alle vormen van mishandeling, inclusief alle onderdrukking, te beëindigen. Binnen de HC-gemeenschap zetten wij ons in om een omgeving te creëren en te handhaven die vrij is van seksueel wangedrag en seksuele intimidatie. We pakken de systemische wortels van seksueel wangedrag aan door te werken aan seksisme, mannelijke dominantie en andere vormen van onderdrukking. Seksueel wangedrag [12] omvat seksuele avances of stalking, seksuele verzoeken, seksuele intimidatie [13] en ander ongewenst gedrag en opmerkingen van seksuele aard. Wij definiëren seksuele intimidatie in HC als gedrag van seksuele aard - verbaal, schriftelijk, fysiek, visueel of digitaal- dat ernstig [14], of ongewenst en herhaald is. Al deze gedragingen, opzettelijk of niet, zijn volledig in strijd met de bedoelingen, de doelstellingen en het beleid van de HC-gemeenschap.
Jongeren
De HC-gemeenschap zet zich in voor het creëren en handhaven van een omgeving voor jongeren van alle leeftijden die hen beschermt tegen seksueel wangedrag en uitbuiting. De gemeenschap werkt aan het beëindigen van onderdrukking, en stelt jongeren in staat hun gedachten te delen en hun emoties te uiten. Elke jongere die meent te maken te hebben met seksueel wangedrag in de HC-gemeenschap wordt aangemoedigd hierover te praten met een vertrouwde volwassen counseler, al dan niet een ouder. Die counseler moet dan optreden als bondgenoot en de stappen in deze richtlijn volgen. Deze actie sluit niet uit dat aanvullende actie wordt ondernomen buiten de HC-gemeenschap als de volwassene of jongere dat nodig acht.
Hoe een zorg over seksueel wangedrag te melden [15]
Als een counseler seksueel wangedrag in de HC-gemeenschap ervaart, kan deze ervoor kiezen een of alle van de volgende dingen te doen om de situatie binnen HC op te lossen:
- Het probleem informeel oplossen, met of zonder de hulp van een HC-leider. Het is altijd goed om een leider er bij te betrekken, of met een leider te overleggen.
- Enkele of alle in deel A (zie hierboven) voorgestelde stappen nemen om het probleem op te lossen[16].
- De procedure die in dit deel B wordt beschreven gebruiken. Vanaf hier wordt dit de ‘klachtenprocedure’ genoemd.
De ad-hoc-klachtencommissie [17]
Voor de klachtenprocedure is het oprichten van een ad-hoc-klachtencommissie nodig (‘KC’). De ad-hoc-klachtencommissie werkt samen met de RRP(s) om de klacht te behandelen. De KC bestaat uit de internationale bevrijdingsreferentiepersoon (ILRP) voor vrouwen of haar gemachtigde, een ILRP of RRP gekozen door de persoon die met de klacht is gekomen en een gevarieerd samengestelde commissie van maximaal 4 anderen die zijn gekozen door de IRP en de ILRP voor vrouwen. De samenstelling van de KC zal behalve de ILRP voor vrouwen of haar gemachtigde, variëren afhankelijk van de betrokken counselers en het onderwerp.
De klachtenprocedure
-
-
- Stel de bevoegde mensen op de hoogte en voorkom verdere schade: een counseler die vindt dat deze seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt van een andere counseler, en die besluit om deze klachtenprocedure te gebruiken, moet om deze in gang te zetten met één van onderstaande personen contact opnemen, of iemand anders vragen dit te doen:
- De eigen HC-leraar of gebiedsreferentiepersoon (GRP) [18], die de RRP en de KC op de hoogte stelt
- De RRP, die de KC op de hoogte stelt
- De KC (door een rechtstreekse mail aan de KC via committee@rc.org)
Deze procedure is niet bedoeld om andere procedures te vervangen, zoals bijvoorbeeld een juridische procedure of mediation.
Als de HC-leraar, GRP, RRP of KC van mening is dat ernstige schade kan plaatvinden of op het punt staat te gebeuren, zullen ze direct tussenbeide komen om de mogelijkheid van wangedrag te voorkomen. Ook zullen ze de counselers op de hoogte stellen dat ze geen contact met elkaar mogen hebben en nemen ze andere noodzakelijke maatregelen om schade te voorkomen. De RRP en KC kunnen de persoon over wie de klacht is ingediend, beperkingen opleggen wat betreft deelname aan HC activiteiten in afwachting van een definitieve oplossing, of aanvullende noodzakelijke maatregelen nemen in afwachting van een definitieve oplossing.
Als de betrokken counselers deel uitmaken van verschillende regio’s, werken de RRP’s samen om naar deze richtlijn te handelen. Zij stellen vast welke RRP de leiding neemt.
- Verzamel informatie: een RRP en/of een lid van de KC zal met iedere betrokkene apart afspreken. Ze verzamelen informatie, maken een inschatting van de situatie, en zien erop toe dat elke betrokkene de kans krijgt om te vertellen wat er gebeurd is. Counselen is gewoonlijk een onderdeel van dit proces en iedereen kan een counseler meenemen als maatje.
-
Ga aan de slag om de schade vast te stellen en aan te pakken: zodra het verzamelen van informatie is afgerond, bespreken de KC en de RRP(s) of er sprake is van seksueel wangedrag, zoals omschreven in deze richtlijn. Als zij concluderen dat hier sprake van is, nemen de KC en de RRP(s)[19] een besluit over de te nemen actie[20]. Eerst maken ze een afspraak met de persoon die de schade heeft geleden om te bespreken wat de HC-gemeenschap kan doen om de schade te verhelpen. Die ondersteuning kan bestaan uit counselen en doorverwijzen naar organisaties die personen ondersteunen die seksueel wangedrag hebben meegemaakt.
De RRP en de KC nemen ook een beslissing over
- stappen om het gedrag te corrigeren;
- stappen die, mits geschikt en met instemming van beide partijen, de betrokken personen kunnen nemen om het probleem op te lossen en de relatie te herstellen; en
- stappen om toekomstige gevallen te voorkomen, waaronder het toepassen van nieuwe inzichten binnen de hele HC-gemeenschap.
- Mogelijke gevolgen: Afhankelijk van de aard van het wangedrag kan de counseler die deze richtlijn niet heeft gevolgd, door de RRP(s) en de KC (in samenspraak met de IRP) opgedragen worden om terug te treden uit HC-leidersrollen. De counseler kan worden opgedragen de HC-gemeenschap tijdelijk of definitief te verlaten. In bepaalde omstandigheden kan de counseler die deze richtlijn niet heeft gevolgd, de mogelijkheid krijgen om in de HC-gemeenschap te blijven onder bepaalde voorwaarden, die enkele of alle van onderstaande bepalingen kunnen omvatten:
- De counseler stopt met diens schadelijke gedrag en stemt ermee in om te handelen naar en te ontladen over hun toezegging om met dit gedrag te stoppen.
- De counseler volgt een stappenplan van de RRP(s) en de KC dat bestaat uit enkele of alle onderstaande acties:
- De counseler counselt niet en neemt geen contact op met betrokken persoon/personen
- De counseler woont geen HC-bijeenkomsten bij waar de betrokken persoon/personen aanwezig zijn
- De counseler counselt alleen met mensen die daarvoor toestemming hebben van hun RRP
- De counseler neemt niet deel aan HC-klassen of workshops zonder toestemming van de RRP, totdat
- de counseler genoeg sessies gedaan heeft en iedere andere actie om de situatie heeft aangepakt op aangeven van hun RRP;
- de counseler heeft laten zien dat het eigen gedrag geherwaardeerd is; dat de counseler een duidelijk inzicht heeft in het wangedrag; en dat er voldoende bewustzijn, toewijding, beoordelingsvermogen en vaardigheid is ontstaan om dit gedrag niet langer te vertonen; en
- elke afspraak om weer mee te doen aan HC activiteiten is goedgekeurd door de RRP (in samenspraak met de KC).
- Stel de bevoegde mensen op de hoogte en voorkom verdere schade: een counseler die vindt dat deze seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt van een andere counseler, en die besluit om deze klachtenprocedure te gebruiken, moet om deze in gang te zetten met één van onderstaande personen contact opnemen, of iemand anders vragen dit te doen:
-
De RRP’s zien erop toe dat deze stappen in de praktijk worden gebracht. De RRP’s houden ook overzicht over de situatie om dit in de toekomst te voorkomen
De RRP en de KC stellen de IRP op de hoogte van hun bevindingen. Iedereen die hierbij betrokken is, kan tegen de uitkomst van deze procedure bij de IRP in beroep gaan. De IRP heeft in samenspraak met de RRP en de KC het laatste woord over eventuele acties die in de HC-gemeenschap moeten worden genomen. [21]
De HC-gemeenschap is niet verplicht om deze procedure te volgen bij volwassen counselers die een met elkaar overeengekomen seksuele relatie zijn begonnen die in strijd is met richtlijn M.1 over het niet-socialiseren beleid, of die niet langer actief deelnemen aan de HC-gemeenschap.
Ingrijpen bij seksueel wangedrag
Als een counseler op de hoogte is van mogelijk seksueel wangedrag binnen de HC-gemeenschap, moet er contact opgenomen worden met de persoon die doelwit is van het wangedrag. Het kan zijn dat deze laatste niet doorgaat met deze zaak en dat de counseler vindt dat er toch nog steeds seksueel wangedrag plaats vindt, of dat de persoon die doelwit is, een seksuele relatie heeft met een counseler zonder wederzijdse instemming. In dat geval geeft de counseler diens zorgen door aan de referentiepersoon (en laat dat ook aan de betrokken persoon weten). Als de actie van de referentiepersoon niet leidt tot een oplossing van de zaak, zal de counseler met deze kennis de KC en de RRP informeren. Zij zullen bepalen welke verdere stappen nodig zijn.
Vertrouwelijkheid [22]
In onze ervaring worden situaties waarin sprake is van mishandeling, onderdrukkerspatronen en seksueel wangedrag het meest effectief opgelost wanneer vertrouwelijkheid zoveel mogelijk wordt gewaarborgd. We willen de privacy van de betrokken counselers zoveel mogelijk beschermen. Geen enkele counseler die bij deze klachtenprocedure is betrokken, mag deze informatie delen met counselers die niet bij de procedure zijn betrokken, behalve als cliënt in hun counselsessies[23]
Geen vergelding
De HC-gemeenschap accepteert geen vergelding jegens een counseler die mishandeling of wangedrag heeft gemeld. Als een counseler van mening is hier mee te maken te hebben gehad, moet deze direct de leider op de hoogte stellen aan wie het wangedrag is gerapporteerd of de KC rechtstreeks informeren. Deze leider zal dit meteen aanpakken in overleg met de KC.
Effectief gebruik van deze richtlijn
De HC-gemeenschap nodigt counselers uit om te komen met hun eventuele zorgen op dit terrein. Elke counseler kan zich melden zodat constructief actie kan worden genomen.
Van iedere counseler wordt verwacht om verantwoordelijk en integer te handelen bij het uiten van zorgen, het reageren op vermoedens en het deelnemen aan het proces van informatie verzamelen.
De HC gemeenschap zal counselers, inclusief jongeren, op de hoogte stellen van het bestaan en toepassing van deze richtlijn.
REDEN
Deel A.
Deze richtlijn ondersteunt de ontwikkeling van liefdevolle, affectieve, attente, effectieve en zorgzame relaties tegen de druk en verwarring in onze maatschappij in.
De meeste onenigheden en problemen die we met elkaar hebben kunnen worden opgelost met aanhoudend ontladen en nieuwe informatie, en vragen niet om direct ingrijpen. (Lees ook Note IV. Reaching Decision, page __.)
Tegelijkertijd willen we een eind maken aan het handelen vanuit een onderdrukkende houding en onderdrukkend gedrag. We willen fouten, wangedrag, onenigheid, kritiek en boosheid op een zorgvuldige en effectieve manier aanpakken. Op een manier die helpt bij de wederopbloei van alle betrokkenen, die onze relaties verbetert en die het werk in de gemeenschap verder ondersteunt.
Vanwege onze pijnpatronen zijn we ons vaak niet bewust dat we op een onderdrukkende manier bezig zijn, totdat we voldoende hierover hebben kunnen ontladen. Als we worden geattendeerd op ons onderdrukkende gedrag, raken we gerestimuleerd, zijn we het er niet mee eens, ontkennen we dat we onderdrukkend gehandeld hebben, en/of stellen we voor dat de persoon in de onderdrukte positie moet ontladen, alsof hun gevoelens het probleem zijn. In plaats hiervan kunnen we bedenken dat wat tegen ons wordt gezegd, de mogelijkheid biedt om te luisteren, te leren en het ontlaadproces met anderen te gebruiken alvorens te antwoorden.
We weten dat veel van onze gevoelens van verontwaardiging zijn gebaseerd op de restimulatie van oude pijnpatronen. We kunnen kritisch of boos zijn op iemand over iets wat nauwelijks of niet gebaseerd is op het heden.
Rechtstreekse communicatie, zonder te handelen vanuit pijnpatronen, geeft iedereen de gelegenheid om
-
-
- direct kennis te nemen van de situatie;
- na te denken over de inhoud van het probleem en daarmee samenhangende gevoelens;
- oude gevoelens en patronen van verinnerlijkte onderdrukking en machteloosheid aan te pakken, die voortkomen uit slachtofferschap;
- iedere schade of restimulatie volledig te ontladen;
- elk pijnpatroon of elke vorm van onderdrukking in dergelijke situaties te herkennen en te ontladen;
- herinnerd te worden aan de menselijke eigenschappen van iedereen;
- ontlading en communicatie te gebruiken om de situatie op te lossen en de nodige correcties aan te brengen;
- onze relaties te verstevigen; en
- indien nodig andere HC hulp in te schakelen.
-
Fouten, onderdrukking, seksueel wangedrag, onenigheid, kritiek en boosheid kunnen negatieve invloed hebben op counselers afzonderlijk, HC-relaties en de HC-gemeenschap. Het systematisch toepassen van deze procedure kan de relaties verdiepen en de gemeenschap verstevigen
Deel B.
We zijn vastbesloten om vermoedens van seksueel wangedrag meteen aan te pakken en aanhoudend wangedrag te stoppen. We willen de schade beperken evenals de verwarring die dit met zich meebrengt. We willen hen die beschadigd zijn de mogelijkheid bieden hiervan te herstellen. Mensen die op een kwetsende manier hebben gehandeld, krijgen de gelegenheid om verantwoordelijkheid te nemen voor de aangerichte schade en de onderliggende oorzaken van hun gedrag aan te pakken. Deze procedure kan blijvende verandering mogelijk maken.
Seksueel wangedrag is geworteld in systematische onderdrukking en uitbuiting. Het zit overal, in alle lagen van onze maatschappij en brengt grote schade toe aan hen die doelwit zijn. We willen graag[24] iedere vorm van seksueel wangedrag in de HC -gemeenschap voorkomen en stoppen en de systematische oorzaken aanpakken. We doen dit door middel van ons werk over seksisme, mannelijke dominantie en andere vormen van onderdrukking.
Ons werk om elk gedrag te stoppen dat veroorzaakt wordt door seksuele pijnpatronen houdt ook in om te counselen over deze patronen. Ook moete we counselen over het seksueel misbruik en de seksuele uitbuiting die in onze maatschappij veel voorkomen. We willen niet dat niet-ontladen pijn die te maken heeft met seks, de relaties tussen counselers negatief beïnvloedt. HC-leraren en referentiepersonen kunnen counselers ondersteunen die over seksuele pijnpatronen ontladen, ook wanneer deze pijn invloed heeft op een HC-relatie.
Voor meer denken over seksueel wangedrag en HC zie: Sexual Misconduct (Guideline M.5.) Resource Document rc.org/m5_resource.
[1] Wij maken een onderscheid tussen aan de ene kant kritiek (d.w.z. iemand op diens fouten wijzen op een veroordelende manier) en aan de andere kant iemand vertellen dat diegene een fout heeft gemaakt of feedback geven. Dit laatste vanuit het bewustzijn dat mensen altijd hun best doen gezien de pijn die zij hebben opgelopen. In plaats van te straffen, wat pijnpatronen versterkt, proberen we kwetsend gedrag te stoppen door, waar mogelijk, counselsessies aan te bieden als onderdeel van een proces om te genezen en eventuele gevolgen op te lossen.
[2] Onderdrukking is de eenzijdige systematische mishandeling van een groep mensen door de samenleving, of door een andere groep mensen die als uitvoerders van maatschappelijke onderdrukking fungeren. Deze mishandeling wordt door de samenleving aangemoedigd of afgedwongen. Voorbeelden zijn racisme, klassisme en seksisme.
[3] Wij moedigen counselers die over onderdrukkingsmateriaal willen ontladen aan om dat de eerste plaats te doen in sessies met mensen die geen lid zijn van de onderdrukte groep. Men dient toestemming te vragen alvorens te counselen over onderdrukkersmateriaal met een persoon die doelwit is van die onderdrukking.
[4] Deze procedure is vergelijkbaar met andere gebruikelijke en wettelijke modellen, waaronder het herstelrecht, buitengerechtelijke geschilbeslechting, mediation en andere modellen in vele verschillende culturen.
[5] Fouten van leiders worden ook behandeld in richtlijn E.1. De structuur van de gemeenschap: Leiderschap
[6] Zie Richtlijn O.2. Omgaan met aanvallen.
[7] Elke counseler die betrokken is bij een situatie waarin deze richtlijn wordt toegepast, is altijd welkom om een counseler bij zich te hebben in een ondersteunende rol in elk stadium van de procedure.
[8] Dergelijke pijnpatronen kunnen bestaan uit rigide anti-autoriteit gevoelens, de neiging om teleurstelling in en kritiek op leiders te uiten, en het gevoel niet bij machte te zijn om over leiders na te denken of met hen van gedachten te wisselen. Deze gevoelens kunnen geworteld zijn in onze ervaringen met de volwassen ‘leiders’ in ons vroege leven, zoals onze ouders en leraren.
[9] Zie: Artikelen ter ondersteuning van ons begrip van de richtlijnen van de HC-gemeenschap. rc.org/guidelinesresources.
[10] De in deel B beschreven procedures kunnen, naar goeddunken van de IRP of RRP, ook worden gebruikt voor elke situatie waarin een counseler zich bedreigd voelt door het gedrag van een andere counseler.
[11] Zie het document met richtlijnen voor seksueel wangedrag: rc.org/m5_resource. Dit document biedt een HC-perspectief voor een groot deel van deze richtlijn.
[12] Seksueel wangedrag kan ook inhouden dat een cliënt aan seksuele pijnpatronen werkt zonder toestemming van de counseler. Het kan ook inhouden dat een cliënt herhaaldelijk seksuele onderwerpen ter sprake brengt, binnen of buiten een sessie, zonder na te denken over de invloed van onderdrukking en dominantie op de met seks verbonden pijnpatronen van zowel de cliënt als de counseler. Deze bezorgdheid geldt vooral voor volwassenen in relatie met jongeren. Mensen worden aangemoedigd om hun referentiepersonen om hulp te vragen bij verwarring en problemen.
[13] In HC hebben we workshops, klassen en sessies over het onderwerp ‘seks’ waarin expliciet over seks kan worden gesproken. Counselers nemen vrijwillig deel aan deze bijeenkomsten. Bij deze activiteiten scheppen we de voorwaarden waarin deelnemers kunnen ontladen over vroege pijn en de gevoelens die daarmee samenhangen, om zo een ontspannen, rationele relatie tot seks te krijgen. Deelnemers kunnen tijdens deze bijeenkomsten ongemakkelijke gevoelens over seks ervaren, maar dat is niet hetzelfde als seksuele intimidatie.
[14] Niet alle gedrag van seksuele aard is ‘ernstig’. Als dergelijk gedrag herhaald en ongewenst is, zelfs als het niet ernstig is, kan het seksuele intimidatie worden.
[15] Zorgen over seksueel wangedrag tijdens een workshop moeten onmiddellijk aan de workshopleider worden meegedeeld. Als het om het gedrag van de workshopleider gaat, moet dit onmiddellijk aan een regionale referentiepersoon worden gemeld. Een melding moet ook per e-mail worden gedaan aan de Klachtencommissie (zie hieronder).
[16] Counselers met een klacht over seksueel wangedrag kunnen ervoor kiezen, maar zijn nooit verplicht, het probleem rechtstreeks aan de persoon voor te leggen die volgens hen schade heeft berokkend, om te proberen de situatie op te lossen. Wij bevelen aan dat bij dit gesprek ook een HC-leider aanwezig is.
[17] Ad-hoc betekent, indien nodig voor een specifiek doel in het leven geroepen.
[18] Als de counseler van mening is seksueel wangedrag te hebben meegemaakt van de GRP, moet deze rechtstreeks contact opnemen met de RRP, die de KC inschakelt. Als de counseler van mening is het te hebben meegemaakt met de RRP, moet de counseler contact opnemen met de GRP, die de KC inschakelt. Als de counseler van mening is het gedrag te hebben meegemaakt van de IRP of plaatsvervangend IRP, moet de counseler contact opnemen met de RRP, die dan minstens één andere RRP inschakelt en de KC. In een dergelijke situatie kan de IRP niet betrokken zijn bij de procedure. Als de klacht gaat over een lid van de KC (een IRLP, ICRP of RRP), kan deze persoon in dat geval geen lid zijn van de KC. Dit beginsel geldt voor deze hele richtlijn.
[19] Als de klacht gericht is tegen de RRP, de IRP, of de plaatsvervangende IRP, zullen de juiste leiders, op de manier zoals beschreven in de vorige voetnoot, samenwerken met de KC om deze taken te vervullen.
[20] Als de KC niet tot een conclusie kan komen of concludeert dat er geen sprake was van seksueel wangedrag, bespreekt de RRP met de counseler die met de klacht is gekomen, het besluit van de KC.
[21] Zie voetnoot 165.
[22] In HC gaan we ervan uit dat vertrouwelijkheid wordt gerespecteerd. Counselers moeten beseffen dat de meeste wettelijke systemen onze uitgangspunten van vertrouwelijkheid niet erkennen. Deze sectie is niet van toepassing in een gerechtelijke procedure.
[23] Van cliënten wordt verwacht op zo'n manier te counselen dat de onrust niet verder wordt verspreid, zoals beschreven in deel A.
[24] We doen dit op de volgende manieren: door certificering te eisen van HC-leraren, door te screenen voor klassen, door duidelijk te zijn over dat een HC-relatie niet van sociale aard is, door regelmatig in HC-klassen te vragen naar HC-sessies van de klasgenoten, en door bevrijdingsbeleid te ontwikkelen voor vrouwen, mannen, en LHBTQ+ mensen, en vele andere groepen.