Μια υπέροχη οµάδα γυναικών από την Ελλάδα
Πρωτοήρθα σε επαφή µε τη ΣΑ (“συµπαράσταση για αναθεώρηση”) µέσω της Μίλενας Ρούζκοβα1 πριν κάποια χρόνια. Η Μίλενα είχε το συνήθειο να δωρίζει τα βιβλιαράκια της συµπαράστασης σε όσους πίστευε ότι θα τους άγγιζαν… και αρκετά έπιασαν τόπο!! Μέσα από τη Μίλενα γνώρισα τη Margie Doyle Παπαδοπούλου2, από την οποία έπαιρνα για χρόνια βιβλιαράκια και τα έδινα σε φίλους και γνωστούς, κυρίως γονείς.
Την άνοιξη του 2012 καλέσαµε µέσω του Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας τη Μίλενα να κάνει ένα σεµινάριο περιγεννητικής αγωγής για βοηθούς µητρότητας3 στην Αθήνα. Σε προηγούµενο σεµινάριο είχα ήδη προτείνει ανεπιφύλακτα στις βοηθούς µητρότητας να διαβάσουν τα βιβλιαράκια µε τη βασική θεωρία της ΣΑ. Η Μίλενα µας προέτρεψε να δηµιουργήσουµε µια οµάδα βοηθών µητρότητας όπου θα δουλεύουµε και θα εκτονώνουµε τις δικές µας τραυµατικές εµπειρίες και οδύνες, βελτιώνοντας έτσι τις υπηρεσίες µας στις µητέρες, τα µωρά τους και όλη την οικογένεια.
Αµέσως µετά το καλοκαίρι ζήτησα από τη Margie να ηγηθεί µιας τέτοιας οµάδας. Στο κάλεσµά µου ανταποκρίθηκαν κάπου 25 γενναίες γυναίκες! Περίπου 20 δεσµεύθηκαν να παρακολουθήσουν τον πρώτο κύκλο µαθηµάτων - και όχι όλες βοηθοί µητρότητας. Όλες µας µητέρες, πολλές µε επαγγέλµατα σχετικά µε τη στήριξη της οικογένειας (βοηθοί µητρότητας, σύµβουλοι γαλουχίας, παιδαγωγοί, θεραπεύτριες). Πολυάσχολες όπως ήµασταν, καταλήξαµε να συµφωνήσουµε για οµαδικές συναντήσεις 2- 3 φορές τον µήνα, και να ορίσουµε και προσωπικές συναντήσεις ΣΑ σε ζευγάρια ή τριάδες. Στον πρώτο κύκλο των 10 µαθηµάτων που διήρκησε 9 µήνες (Σεπτέµβριος 2012- Ιούνιος 2013) καλύψαµε τη βασική θεωρία της “συµπαράστασης για αναθεώρηση” και αναµένεται να ξεκινήσει δεύτερος κύκλος τον Σεπτέµβριο του 2013.
Αρχίσαµε σιγά σιγά να δενόµαστε και να αγαπιόµαστε σαν οµάδα όσο περνούσε ο καιρός. Στην πορεία των συναντήσεων είδαµε πολλές απτές αλλαγές στη ζωή των συµπαραστατριών, µας συνέβησαν πολλά που συνεχίζουµε να τα αντιµετωπίζουµε γενναία και (ελπίζω!) αποτελεσµατικά µε συµπαράσταση. Κάποιες είδαν µε χαρά τη δική τους αλλαγή να αντανακλάται και στα υπόλοιπα µέλη της οικογένειας, χωρίς επιπλέον προσπάθεια! Πολλές από εµάς έχουν εντάξει πλήρως και µε εξαιρετική συνέπεια τη συµπαράσταση στην καθηµερινότητά µας και απολαµβάνουµε τα αποτελέσµατα!
Στη διάρκεια των µαθηµάτων προστέθηκε και ένα τρυφερό νέο µέλος – µια µητέρα έµεινε έγκυος! Είχαµε έτσι την ευκαιρία να µάθουµε και πώς συµπεριλαµβάνουµε ένα έµβρυο στην οµάδα και στις συναντήσεις!
Προερχόµενες από µεσογειακή κουλτούρα, ο κανόνας της µη κοινωνικοποίησης µας δυσκόλεψε αρκετά, και να τον κατανοήσουµε και να τον τηρήσουµε, αλλά πιστεύω ότι τώρα πια τον κατέχουµε. Στο τελευταίο µάθηµα φάνηκε να υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για ένθερµη συµµετοχή στην κοινότητα της ΣΑ και για διδασκαλία των αρχών της.
Είχαµε την τύχη να έχουµε µια οµάδα πολυεθνική, µε µέλη από Ελλάδα, Αυστρία, Κύπρο, Ιταλία και τις ΗΠΑ. Έτσι είχαµε πολλές ευκαιρίες να αγγίξουµε τα θέµατα της γλώσσας, του ρατσισµού, του διαφορετικού, της θέσης της γυναίκας σε διαφορετικές κουλτούρες. Το τελευταίο φθινόπωρο της ζωής της Μίλενας της είπα µε χαρά ότι η οµάδα είχε ξεκινήσει (χάρη σ’αυτήν!) και προχωρούσε µε θαυµαστά αποτελέσµατα σε όλα τα επίπεδα.
Κάπου στα µέσα της ‘κύησης’ της οµάδας µας, παρευρέθηκα στο συνέδριο για τον θηλασµό που έγινε στην Ξάνθη προς τιµήν της Μίλενας. Είχα ετοιµάσει µια παρουσίαση για τη Μίλενα, δυο µήνες µετά τον θάνατό της. Περίπου δέκα λεπτά πριν την έναρξη του συνεδρίου (η δική µου ήταν η εναρκτήρια οµιλία) µε έπιασε µια απέραντη θλίψη και ήµουν σίγουρη ότι δεν θα τα κατάφερνα να µιλήσω πάνω από 2 λεπτά πριν µε πιάσουν τα κλάµατα µπροστά σε ένα κοινό 300 ατόµων. Με πλησίασε µια κυρία που δεν την ήξερα – ήταν η συµπαραστάτρια της Μίλενας στην Ξάνθη για 10 χρόνια – και µε ρώτησε αν θέλω να κάνουµε συνάντηση. Δεν είχα ξανακάνει συνάντηση µε άγνωστο άτοµο. Καθίσαµε στα πίσω καθίσµατα και για 10 λεπτά έκλαιγα µε λυγµούς (εγώ, που από τα 8 µου µέχρι τα 35 µου είχα υπογράψει συµβόλαιο µε τον εαυτό µου ότι δεν θα ξανακλάψω, ποτέ, ούτε µπροστά σε άλλους, ούτε µόνη µου…). Όταν ήρθε η ώρα για την έναρξη, σηκώθηκα, σκουπίστηκα και µπόρεσα να ανέβω και να µιλήσω µε ηρεµία και αγάπη για τη Μίλενα.
Ευχαριστώ µέσα από την καρδιά µου όλες τις συµπαραστάτριες της οµάδας µας και της ευρύτερης κοινότητας! Ανυποµονώ για τη συνέχεια του ταξιδιού µας, όπου θα δούµε το ‘µωρό’ µας να µεγαλώνει!
Φωτογραφία: µέλη της οµάδας µας (δυστυχώς λείπουν κάποια σηµαντικά µέλη).
Την φωτογραφία τράβηξε ο γιος µου, Charlie Μάριο Ανδρεουλάκης
Μαρία Ανδρεουλάκη,
Αθήνα
1 Η Μίλενα Ρούζκοβα είχε ιδρύσει και ηγείτο οµάδων ΣΑ στην Ξάνθη. Πέθανε τον Δεκέµβριο του 2012. 2 Η Margie Doyle Παπαδοπούλου είναι το υπεύθυνη περιοχής για την Κοινότητα ΣΑ στην Αθήνα.
3 Η βοηθός µητρότητας είναι µια γυναίκα που παρέχει συναισθηµατική και πρακτική υποστήριξη, φροντίδα και ενηµέρωση στη µητέρα και το ζευγάρι που περιµένει µωρό - πριν, κατά τη διάρκεια και µετά τον τοκετό. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.mitrotita.org.